Jakich produktów nie podawać małym dzieciom?

Jakich produktów dla małych dzieci nie należy podawać im przed ukończeniem pierwszego roku życia. Na co zwrócić uwagę, dlaczego nie powinno się wprowadzać tych produktów do diety niemowlęcia. To wszystko opisujemy poniżej. Pierwszy rok życia dziecka jest niezwykle ważny dla jego prawidłowego rozwoju w dalszych etapach. Dlatego tak ważne jest to, co podajemy małym dzieciom do jedzenia, oraz z jakimi substancjami mają one kontakt.

Dobór odpowiednich składników oraz produktów dla małych dzieci, w diecie młodego człowieka to ważna kwestia. Wszystkie produkty powinny pochodzić z ekologicznych upraw oraz pozbawione być zbędnych konserwantów i ulepszaczy smaków. W szczególności należy uważać na:

 

Cukier, który w diecie malucha nie powinien występować w ogóle poza naturalna postacią w owocach. Nie ma najmniejszej potrzeby, aby produkty dla małych dzieci przed podaniem do spożycia dosładzać. Dopóki nie nauczymy dziecka słodkiego smaku, nie będzie ono go łaknie. Dodatkowo podawanie cukry maluchom, może być źródłem problemów z uzębieniem mlecznym w przyszłości.

 

Sól, pozostając w temacie przypraw, dzieci, nie potrzebują odczuwać wyraźnych smaków. Jednak smak potraw to najmniejszy problem, ponieważ podając Sól i produkty solone dziecku, można narazić jego zdrowie. Dzieci w okresie niemowlęcym nie mają jeszcze dokładnie wykształconych nerek, podawana w produktach dla małych dzieci sól, może uszkodzić ten delikatny i niezwykle ważny organ. Nawet po przekroczeniu pierwszego roku życia, należy zachować umiar w przypadku tej przyprawy i unikać zwłaszcza pod postacią słonych przekąsek w ciągu dnia między posiłkami.

 

Ocet, jest surowo zabronionym produktem dla małych dzieci. Zawiera on substancje, które zabijają czerwone krwinki w organizmie oraz białko, które jest głównym budulcem ludzkiego organizmu. Spożycie przez dorosła osobę dużej ilości octu może doprowadzić do groźnych dla życia i zdrowia schorzeń. Dzieci natomiast poosiadają o wiele mniejsza masę ciała, dlatego w pierwszych latach życia należy wystrzegać się tego produktu w diecie dziecka.

 

Miód, chodź może to niektórych zdziwić. Nie powinno się go podawać małym dzieciom, ze
względu na to, że jest silną substancja uczulająca poprzez duże stężenie zawartości pyłków kwiatowych. Dlatego w razie infekcji należy nie tego produktu dla małych dzieci.

 

Czekolada zaliczana jest także do zakazanych produktów dla małych dzieci, uzasadnieniem tego zakazu jest fakt, iż kakao zawarte w czekoladzie jest składnikiem silnie uczulającym oraz utwardzającym. Może powodować przez to problemy wypróżnianiem, bardzo nieprzyjemne w skutkach nie tylko dla rodziców, ale i dla dziecka.

 

Truskawek, także powinno się unikać w menu niemowlaka. W okresie około roku można spróbować podać truskawki dziecku, jednak należy obserwować reakcje organizmu dziecka, ze względu na działanie uczulające tego owocu. Najlepiej także zdecydować się na ich podanie w sezonie letnim, kiedy to ich pochodzenie jest polskie, a ryzyko oprysku tych owoców najmniejsze.

 

Podawania dla małych dzieci wody gazowanej to także nie najlepszy pomysł. Gaz zawarty w wodzie może powodować podrażnienie delikatnych ścianek Żołądka, młodego człowieka, a także powodować wzdęcia i bolesne kolki. Jeśli woda to tylko niegazowana i niskozmineralizowana.

 

Wszelkie lizaki, cukierki twarde i landrynki, są produktami dla małych dzieci dostępnymi wszędzie, sklepy wcale nie pomagają rodzicom, ustawiając je tuż przy kasach na półkach. Jednak warto poczekać z ich podaniem, po pierwsze ze względu na ryzyko zadławienia się twarda landrynką, a po drugie ze względu na ich skład. Najczęściej jest to jedynie mieszanka cukru wody i sztucznego barwnika, które nie mają żadnych wartości odżywczych dla dziecka, a powodują tylko problemy z uzębieniem u maluchów.

 

Rozszerzając dietę dziecka przede wszystkim należy podawać produkty dla małych dzieci
stopniowo, małymi porcjami i pojedynczo, aby móc wykluczyć ewentualne składniki
działanie uczulające na dziecko. Nie należy także zmuszać dziecka do próbowania nowych smaków, ponieważ w ten sposób można łatwo zniechęcić je do jedzenia.

Wszelkie produkty dla małych dzieci, które chcemy podać powinny pochodzić ze znanych źródeł od zaufanych dostawców, dzięki temu można uniknąć przez dłuższy okres kontaktu dziecka z chemikaliami i pestycydami zawartymi w nawozach stosowanych do uprawy roślin na plantacjach.  Kwestia słodyczy w żywieniu młodego człowieka jest bardzo kontrowersyjna, jednak ogólnie najlepiej opóźnić ich podawanie tak bardzo jak jest to możliwe, lepiej zachęcić dziecko do spożywania owoców o słodkim smaku, które nie Tylko zdrowsze, ale także kształtują odpowiednie funkcjonowanie przewodu pokarmowego małego dziecka. Należy pamiętać, że tylko i wyłącznie od pierwszych dni życia rodzice są odpowiedzialni za kształtowanie nawyków żywieniowych młodego człowieka. Jeśli w jego diecie będą przeważały warzywa i owoce, a nie słodycze i napoje słodzone, jest duże prawdopodobieństwo, że dziecko w przyszłości samo będzie sięgało chętniej po tego typu produkty, zamiast po niezdrowe i kaloryczne przekąski.

 

 

angielski