Catering dla firmy – pyszne, zdrowe, zabawne – wydaje się dość proste – catering to kucharz kulinarny i jego zespół przygotowujący, gotujący i podający jedzenie, prawda? To prawda, ale jest więcej. Wiele więcej. Tak, koordynacja gastronomiczna firmy przygotowuje, przygotowuje, dostarcza i wystawia jedzenie dla klientów. Inne obowiązki firmy cateringowej zazwyczaj obejmują wynajem, przygotowanie i organizację dekoracji, stołów, krzeseł, muzyki i oświetlenia.

Catering dla firm – dostawa mobilna

Czasami imprezy firmowe przybierają formę food trucków. Ta opcja jest generalnie tańsza i wymaga mniejszego zaangażowania. Skala takich wydarzeń jest mniej lub bardziej uzależniona od potrzeb klienta, w tym od uzgodnienia menu w przedsprzedaży i organizacji dostaw żywności. W większości przypadków wymagany jest minimalny personel, a także negocjowanie kosztów.

Gastronomia w hotelach i restauracjach

W tego typu usługach gastronomicznych rolą cateringu dla firmy jest pośredniczenie między pracownikami kuchni a klientami przy planowaniu wydarzeń wewnętrznych. Do obowiązków firmy cateringowej należy: zaprojektowanie i przygotowanie menu, ustawienie stołów, zorganizowanie całego bankietu, zapewnienie dekoracji oraz w razie potrzeby zorganizowanie obsługi.

Integrator

Realizując działania integracyjne firmy często świadczą usługi cateringowe dla firm. Forma usługi gastronomicznej często dotyczy wszystkich aspektów planowanego wydarzenia. W większości przypadków firmy cateringowe realizują zlecenia obejmujące m.in. zaprojektowanie i przygotowanie menu, stworzenie i prezentację kuchni, wypożyczenie talerzy i sztućców oraz zorganizowanie odpowiednich przygotowań dla obsługi eventów.

Catering firmy – ciężka praca

Catering dla firmy
Catering dla firmy

Każda firma restauracyjna z pełną obsługą dąży do osiągnięcia unikalnej wizji dla każdego klienta. Dba o wszystko, od menu po wystrój, listę koktajli i wiele więcej. Celem restauracji firmowej jest zaspokojenie wszystkich zmysłów klienta – wzroku, słuchu, dotyku, smaku i węchu. Wzajemne oddziaływanie tych elementów jest kluczem do stworzenia idealnej atmosfery. Dobra firma świadcząca usługi cateringowe dla firm powinna być w stanie szybko dostosować się do potrzeb klientów i prowadzonych działań. Niezależnie od tego zespół cateringowy odgrywa ważną rolę w zapewnieniu płynnego przebiegu imprezy. Jest także głównym personelem sprzątającym. Dobry zespół cateringowy zbiera wszystkie brudne naczynia, napoje bez opieki, zamiata potłuczone szkło, a nawet dokładnie sprząta teren po zakończeniu imprezy, pomagając firmie odzyskać kaucję za wynajem. Dzięki temu imprezy są bezpieczne i zawsze wyglądają bez zarzutu.

Co firma restauracyjna robi za kulisami imprezy? Cóż, od pierwszego spotkania z klientem do terminu imprezy catering obejmuje dużo planowania, przygotowań, pracy zespołowej, kreatywności i elastyczności.

Planując wydarzenie, zespół cateringu korporacyjnego ściśle współpracuje z klientami, aby stworzyć spersonalizowane menu przekąsek, menu barowe, menu obiadowe i ewentualnie desery, kawę i kolację. Dlatego firma cateringowa musi omówić z klientami personel, organizację imprez, prezentacje potraw i nie tylko. Firmy cateringowe na imprezy mogą również pomóc klientom zarezerwować wynajem przestrzeni na imprezy.

Czarna owca branży

Istnieje wiele firm cateringowych, które nie mają umiejętności i doświadczenia w organizacji imprez na dużą skalę. Dlatego warto być ostrożnym przy wyborze takiej firmy. Dobrym pomysłem jest sprawdzenie recenzji firmy w Internecie. Należy również upewnić się, że firma obsługująca firmę posiada ubezpieczenie i jest upoważniona do produkcji i podawania żywności (i alkoholu, jeśli dotyczy). Możesz być zaskoczony, jak wiele firm nie ma takich kwalifikacji.

Jednak sprawdzając wszystko od strony formalnej i wybierając firmę, która organizuje catering dla firmy, jej profesjonalizm można ocenić już na etapie przygotowań. Na przykład skontaktuj się z firmą cateringową. Czy firma odbierze telefon? Czy szybko odpowiada na e-maile? Czy przedstawiciel pojawił się na czas? Czy jasno opisują koszty ponoszone przez klienta oraz zadania, które zostaną wykonane w ramach usługi? I na ile zaczną przygotowywać wszystko przed imprezą. Negatywne odpowiedzi na te pytania powinny zapalić czerwone światło. W końcu żadna firma nie przysporzyłaby swojej firmie złej reputacji za to, że nie zajmuje się nią profesjonalnie. Wybierając catering dla swojej firmy, warto pamiętać o dokładnym sprawdzeniu wszystkiego, aby goście nie zawiedli się podczas imprezy.